Zwembad blaast 50 kaarsjes uit

Gepubliceerd op Vrijdag 14 januari 2022
Medewerkers poseren in zwembad met banner 50j zwembad

Het gemeentelijk zwembad in het Sportpark bestaat 50 jaar! Deze gouden verjaardag wil Kuurne niet onopgemerkt laten passeren. 2022 wordt doorspekt met heel wat originele zwemacties, met een feestelijk hoogtepunt op 17 september. 

Hoe het begon ... 

Op 16 september 1972, 50 jaar geleden dus, opende het zwembad voor het eerst haar deuren onder het toeziend oog van burgemeester André Deylgat. Zeven personeelsleden stonden toen in voor de uitbating:  zwembadbeheerder Gaby Ottevaere samen met 4 redders, 1 kassabediende en 1 poetsvrouw.  

Hele Kuurnse generaties leerden er zwemmen, kwamen er ontspannen of sporten. Ondertussen waakten al 50 redders over onze zwemmers. Elke Kuurnenaar heeft wel één of andere herinnering aan het zwembadwater in Kuurne, dit zowel vanuit recreatief-,  sportief, club- of schoolverband. Op jaarbasis nemen er ongeveer 75 000 mensen een duik in ons gemeentelijk zwembad. 

Francis Benoit, burgemeester: 1972, toevallig is dat ook mijn geboortejaar. Ik moet eerlijk toegeven, het zwembad en ik zullen nooit goede vrienden worden. Ik zwem nu eenmaal echt niet graag. En vanaf vandaag word ik er nu ook nog eens een heel jaar eraan herinnerd dat ik even oud ben als het zwembad... Niettemin is het voor Kuurne een troef om te koesteren en om een toekomst te bieden. 

Evolutie zwembad 

Naast het jaarlijks grote onderhoud en de nodige herstellingen onderging ons zwembad al twee grondige renovaties. In 1985 werd het dak vervangen. In 1999 onderging het zwembad een volledige renovatie en herindeling zoals jullie het nu nog altijd kennen. In juni 2021 kondigde het gemeentebestuur aan dat de nabije toekomst van ons zwembad verzekerd blijft. De omgevingsvergunning kent geen einddatum meer. Het zwembad kan open blijven zolang we voldoen aan de milieuvoorwaarden van de VLAREM-wetgeving.   

Schepen van Sport, Jan Deprez: “Kuurne heeft al 50 jaar een zwembadcultuur en dat wordt een verjaardag met een gouden randje. Als schepen van Sport ben ik enorm gelukkig dat de vorige besturen en het huidige gemeentebestuur altijd hun verantwoordelijkheid genomen hebben. Zo zijn ze blijven investeren in ons zwembad, zowel infrastructureel maar ook op vlak van veiligheid en hygiëne als naar de gezondheid van onze inwoners toe. Onder het motto van ‘you’re only one swim away from a good moodkunnen onze Kuurnenaren nu nog altijd een gezonde duik nemen in ons zwembad.” 

Feestjaar 2022 met prikacties 

20 jaar geleden vierden we het 30-jarig bestaan met een dag vol activiteiten en plezier. Dit jaar maken we er een volledig feestjaar van. We plannen iedere maand een prikactie. Niet elke prikactie wordt aangekondigd. Zo maken we iedereen warm voor de grote dag!  We zullen onze zwemmers en bij uitbreiding – onze inwoners – op geregelde tijdstippen verrassen. Wat vaker komen zwemmen is de boodschap!  

We bijten de spits af met een eerste prikactie op Valentijn ‘1+1 gratis’.  We dimmen de lichten, leggen de onderwaterverlichting aan, branden kaarsjes en spelen een romantisch deuntje door de boxen. En zo gaan we dit jaar verder met heel wat ludieke acties.  

We sluiten de feesteditie af met een heus festival op zaterdag 17 september. We konden al heel wat mooie namen strikken. Jong en oud komt zeker aan zijn trekken. Meer info volgt maar noteer zeker al 17 september in jouw agenda!