Beton in de Kerkstraat gegoten - 4 weken niet op rijden!

Gepubliceerd op maandag 04 juli 2022
kerkstraat beton

De werken van de centrumvernieuwing zijn in volle gang. Op 16 maart 2022 gingen de werken in de Kerkstraat van start.

Maandag 4 juli start aannemer Vuylsteke met het gieten van beton in de Kerkstraat. Schepen van openbare werken, Annelies Vandenbussche en Andy Vandorpe van de technische dienst gemeente Kuurne: “Er wordt deze week beton gegoten in de volledige Kerkstraat.  Dit op maandag, woensdag en donderdag, van aan ’t Kruiske tot en met de hoek van het Marktplein.

De keuze voor beton in het centrum is een bewuste keuze naar esthetiek, duurzaamheid, stabiliteit en kwaliteit. Beton is pas na 28 dagen volledig uitgehard. Dit betekent dat het beton dan pas de uiteindelijke potentiële sterkte bereikt heeft.”
 

Het gieten van het beton heeft gevolgen voor de bereikbaarheid: dit wil zeggen dat er vanaf 4 juli geen verkeer of grote leveringen mogelijk zijn gedurende minstens 28 dagen. De straat wordt goed afgesloten en is verboden voor alle verkeer. Burgemeester Francis Benoit: “Vandaag willen we iedereen sensibiliseren om de periode van uitharding te respecteren. Deze werken zitten perfect op schema en het gieten van beton was altijd voorzien. Maar eens de mensen de straat gaan zien, is er een mentale drang om er toch op te rijden. De straat zal dan ook drastisch afgesloten zijn van alle verkeer. Wie het toch riskeert en schade toebrengt aan het wegdek, zal alvast grote schade toebrengen met alle gevolgen van dien. De Kerkstraat krijgt vorm maar hopelijk niet van de weggebruiker want dit is een litteken voor het leven in het centrum.”

Niettemin zullen de handelaars en huizen beter bereikbaar zijn. Schepen Annelies Vandenbussche: “De voet-en fietspaden worden verder afgewerkt, straks is er bouwverlof en we mikken op begin september om de Kerkstraat dan weer volledig open te stellen.”

Burgemeester Francis Benoit duidt ook dat de veiligheidsdiensten alternatieve tracés hebben om alle woningen te bedienen bij noodgevallen. Er is ook een speciale procedure hiervoor. Niettemin blijft het voor iedereen behelpen: “Nog even geduld en dankzij het goede weer, de sterke aannemer Wegenbouw Ivan Vuylsteke en tijdige leveringen zitten we zelfs bijna 2 weken voor op schema.”

In de loop van volgende week wordt ook het beton in de Generaal Eisenhowerstraat gegoten, tussen de Vrije Basisschool Sint-Michiel en het kruispunt Gasthuisstraat-Koningin Elisabethstraat.

Nieuwe fase vanaf 8 augustus

Na het bouwverlof, op 8 augustus wordt ook het tweede deel van de Generaal Eisenhowerstraat afgesloten. Het deel tussen het Kruispunt Gasthuisstraat - Koningin Elisabethstraat tot en met de Vlaskouter zal onderbroken zijn en afgesloten worden voor verkeer. Deze fase werd opgesplitst in 2 deelfases:

A) 8 augustus tot en met december ’22

  • Kruispunt Gasthuisstraat - Koningin Elisabethstraat tot en met hoek Tramstatie - Vlaskouter onderbroken
  • Beton gieten: november
  • De voorziene einddatum is afhankelijk van winter 22-23

B) oktober tot en met voorjaar ‘23

  • Hoek Tramstatie-Vlaskouter tot en met Boomgaardstraat
  • Beton gieten: december
  • Voorziene einddatum is afhankelijk van winter 22-23

Vragen of problemen tijdens de werken?

Wie vragen of problemen ervaart tijdens de werken, kan Aquafin contacteren.

(contact@aquafin.be - 03 450 4545). Zij garanderen een snel antwoord en zorgen ervoor dat de melding bij de juiste persoon of dienst terechtkomt.

Info

www.kuurne.be/centrumvernieuwing / centrumvernieuwing@kuurne.be / contact@aquafin.be