Kuurne viert 900-jarig bestaan in 2023

Gepubliceerd op Dinsdag 22 november 2022
900

In 2023 viert Kuurne haar 900ste verjaardag! Het wordt een jaar vol feesten, beleven en ontdekken. Het gemeentebestuur zorgt voor drie memorabele momenten in onze drie verschillende kernen. Maar ook meer dan 50 enthousiaste organisatoren bouwen mee aan een feestjaar boordevol activiteiten. Het wordt een jaar van, voor en door Kuurnenaren.

900 jaar Kuurne in 2023?

De eerste sporen van ‘Kuurne’ gaan terug naar 1123. Toen kocht de abdij van Voormezele, nabij Ieper, enkele gronden in de nabijheid van een rudimentaire bidplaats. Toen was er al een kleine woonkern aanwezig die ‘Curnes’ werd genoemd. De ‘villa de Curnes’ lag op hoger gelegen vruchtbare zandleemkouters. De volgende benaming ‘Cuerna’ dateert uit 1146, later krijgen we de naam ‘Cuerne’, ‘Curna’, ‘Curne’, ‘Querne’. Tot ‘Kuurne’ werd ‘geboren’.

Al minstens 900 jaar komen mensen dus naar hier en vormen ze samen Kuurne. We zijn gekend als een volk van feestneuzen. Een gemeente van samen doen en van verbinden. Getuige hiervan zijn de nog steeds gekende Ezelsfeesten en het rijk verenigingsleven. We vieren 900 jaar Kuurne het hele jaar door in onze drie kernen.

Drie ankermomenten in onze drie kernen

We bijten de spits af in Sint-Pieter. Het feestjaar wordt ingezet met het Nieuwjaarsconcert van Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt op zaterdag 7 januari in de Sint-Pieterskerk. Het wordt een muzikaal feest in Weense stijl. Tickets zijn te koop vanaf 25 november via www.kuurne.be/tickets.  

Op zondag 8 januari klinken we op het nieuwe jaar tijdens een ‘onvergetelijke’ volksreceptie voor alle Kuurnenaren aan de Sint-Pieterskerk (11u tot 12u30). Het Gemeentelijk Feestcomité draagt hun steentje bij. De Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt zorgen voor de muzikale omkadering, maar we hebben nog een aantal verrassingen in petto. Elke inwoner ontvangt een speciale uitnodiging thuis.

Na de centrumvernieuwing worden de straten en pleinen in het centrum van Sint-Michiel van Kuurne feestelijk geopend op zaterdag 16 september. Op die dag zorgen we voor een belevingsmoment voor alle inwoners.

We sluiten het verjaardagsjaar van Kuurne af in Sente op vrijdag 22 december 2023. We mikken op een wintertour met lichtjes, vuur en gezelligheid.

Maar er is meer, veel méér

Heel wat organisatoren broedden op creatieve ideeën en dienden hun voorstel in tegen 15 november. We ontvingen een 50-tal activiteiten die in aanmerking komen voor een subsidie. Wie meer wil weten, vindt al heel wat terug op www.kuurne.be/900 of www.900jaarkuurne.be. Het wordt een feest van, voor en door Kuurnenaren.

Francis Benoit, burgemeester bevoegd voor evenementen: “ 2023 wordt een positief jaar voor Kuurne. We zorgen voor een feestelijke start in Sint-Pieter, maar eigenlijk vieren het hele jaar door. Heel wat Kuurnse organisatoren bouwen mee: scholen, adviesraden, onze diensten, studenten, jeugdbewegingen, bedrijven, socio-culturele verenigingen … We hebben vandaag al 50 voorstellen binnen. Wie weet groeien we tot 90 activiteiten.”

Branding en website 900 jaar Kuurne

Dit feestjaar willen we een heel jaar lang visueel uitdragen in onze gemeente, zowel in het straatbeeld als digitaal. Reiner van het Kuurnse grafisch bureau Fort07 stond ons bij voor de opmaak van een logo en een huisstijl.

Het logo bevat drie bollen, die symbool staan voor die drie kernen die Kuurne maken: Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sint-Katharina. De drie kernen spelen dus niet alleen inhoudelijk maar ook visueel een belangrijke rol. Het logo wordt de komende maanden zichtbaar in ons straatbeeld via vlaggen, banners aan de kerken, wimpellijnen en zoveel meer.

Al onze activiteiten bundelen we digitaal op www.900jaarkuurne.be of www.kuurne.be/900. Neem zeker eens een kijkje, de komende weken wordt de website verder gevoed. Hou zeker ook onze sociale media in de gaten.

Info