Gezocht: gemachtigd opzichters

Gepubliceerd op Woensdag 19 januari 2022

Je kent ze wellicht, de gemachtigd opzichters. Op 10 plaatsen in onze gemeente helpen ze onze kinderen bij het oversteken van drukke of gevaarlijke plaatsen.

Veilig naar school

Verkeersonveiligheid in de schoolomgeving en op de schoolroutes weerhoudt heel wat ouders ervan om hun kinderen zelfstandig naar school te sturen. De kinderen zelf met de wagen brengen, lijkt veiliger. Het gevolg hiervan is dat steeds meer kinderen met de wagen worden gebracht. Hierdoor neemt het autoverkeer in de schoolomgeving enorm toe en dat zorgt voor onveilige situaties.

De gemachtigd opzichters spelen hierin een belangrijke rol. Door hun bijdrage, hebben de ouders toch de mogelijkheid om hun kinderen op een veilige manier te voet of per fiets naar school te laten gaan. Een ploeg vrijwilligers zorgt dagelijks dat jouw kinderen veilig naar school kunnen.

In Kuurne werd in 1992 gestart met de gemachtigd opzichters. Een aantal zijn er al van bij de start bij. Hun bezorgdheid voor veilig schoolverkeer en de dankbaarheid van de ouders en kinderen die ze krijgen is hun grote drijfveer om zich al die jaren in te zetten.

Gemachtigd opzichter helpt kinderen oversteken aan de schoolpoort

Wat is de taak van een gemachtigd opzichter?

Autobestuurders mogen geen groep kinderen, scholieren, personen met een handicap of bejaarden onderbreken wanneer die de rijbaan oversteken onder controle van een gemachtigd opzichter. Om het verkeer stil te leggen moet de gemachtigd opzichter gebruik maken van een verkeersbord C3 en drager zijn van een hesje en armband. De gemachtigd opzichter zorgt er voor dat kinderen veilig de straat kunnen oversteken.

Waar in Kuurne?

Elke schooldag van 8u tot 8u30 en van 12u45 tot 13u15

  • Vijverkhoek/Sint-Pietersstraat
  • Vlaskouter t.h.v. De Rijzende Ster
  • Gasthuisstraat/ V.Montgomerystraat
  • Gen. Eisenhowerstraat (ingang VLS)
  • Marktplein/ Weggevoerdenplein
  • Gen. Eisenhowerstraat/ Kouterstraat/ Gasthuisstraat
  • Boomgaardstraat/ V.Montgomerystraat
  • Hulstestraat (ingang kleuterschool)
  • Hulstestraat thv 't Kruiske
  • Kortrijksestraat thv VBS

Naast de punten waar gemachtigd opzichters staan, zorgt ook voor de lokale politie voor een veilige schoolroute thv voetgangersoversteek Brugsesteenweg (Astrid) en Gen. Eisenhouwerstraat/Kouterstraat ('s morgens).

Wie kan gemachtigd opzichter worden?

Iedereen die minstens 18 jaar oud is, een korte opleiding heeft gevolgd en door de burgemeester is gemachtigd. (Grout)ouders, leerkrachten, vrijwilligers, ... komen in aanmerking.

Oproep!

Heb je vrije tijd en wens je je steentje bij te dragen voor een veilig verkeer?

Meld je aan