Kuurne zomert, jij ook?

Gepubliceerd op Dinsdag 25 juni 2024

Kuurne maakt zich opnieuw klaar voor een zomer vol evenementen en zomerinitiatieven. Kioskconcerten, zomerfestivals, culturele beleving, sfeer  en speelplezier. Een overzicht van de gemeente en heel wat partners vind je op www.kuurne.be/kuurnezomert en de INFOKuurne die deze week in de bus valt.

CBS en horecauitbaters poseren op pop-upspeelplein op het Marktplein

Marktplein wordt pop-up belevingsplein 

Sinds vorige zomer zit het Marktplein in een nieuw jasje. Perfect kader om inwoners en bezoekers te verwelkomen op één van onze zomerse evenementen, eens binnen te springen bij één van onze lokale handelszaken of een terrasje te doen met zicht op het groen. En dit jaar gaan we voor nog meer sfeer!

Vanaf 1 juli tot en met 30 september worden drie parkeerplekken aan de zijde van het plein tegen over de pui omgetoverd tot uitnodigende plekjes om te spelen en te genieten. Mobiel straatmeubilair nodigt uit om uit te rusten en te genieten van het vernieuwde Marktplein. Bij de fonteinen creëren we een plekje om te verpozen. 

Het marktplein met de groen- en bloeiende bloemzones wordt overspannen met 200 meter lichtslingers. De sfeervolle guirlandes zorgen voor zomerse vibes als de zon ondergaat.

De jeugddienst zorgt opnieuw voor een speelzone. Dit keer niet alleen op de pui voor het gemeentehuis maar ook op het plein zelf. Terwijl (groot)ouders genieten van een heerlijk terrasje, kunnen de kinderen zich uitleven op een speeltoren, een zandbak, een parcours, een klimbuis … Op zoek naar krijtjes voor op de krijtborden? Je kan ze gratis vinden in het gemeentehuis tijdens de openingsuren of bij de verschillende horecazaken terwijl je een drankje nuttigt. 

Ook de kiosk komt terug vanaf 21 juli tot en met 25 augustus - zes weken lang - telkens op vrijdag en zondag – gratis muziek op het Marktplein! De samenwerking tussen lokale horeca en het gemeentebestuur zorgt voor een zesde zomer vol muziek in het centrum. We trekken dit jaar nog meer de kaart van lokaal en regionaal talent maar hier en daar verwelkomen we ook artiesten die iets meer kilometers op de teller hebben staan. Op zondag starten we met Double Cheese Royal (met Anouk uit The Voice van Vlaanderen aan de microfoon), gevolgd door optredens van Kimberly Penez (Hulste), Stefano (Kuurne), The Puppeteers, De Kemels, The Woodbeez, The Borré New Orleans Jazzband, Blain, 4 blz. tegen morgen soundsystem ft. ‘Ndeen van Engels’, De Vlaamse Zanger, Popkoor Giocoso. Afsluiten doen we op zondag 25 augustus met De Popdaddies. 

Sinds kort kan je ook gebruik maken van gratis wifi op het Marktplein. Verbind je toestel met het netwerk ‘Marktplein publiek’ en surfen maar.

Ook tijdens de woensdagmarkt valt er heel wat te beleven. Woensdag 10 juli trakteren we iedereen die aankopen doet op de markt met een zomerse verfrissing. Op 7, 14 en 21 augustus kan je deelnemen aan een initiatie linedance tijdens de markt op de kiosk. 

Burgemeester Francis Benoit, bevoegd voor cultuur: “ Kuurne heeft nu één van de gezelligste marktpleinen in de regio. Kom uit jullie kot en geniet samen in een gezellig kader deze zomer.”

Zomerse evenementen 

Het Sint-Pietersfestival bijt de spits af van vrijdag 26 juni tot en met 1 juli. Zowel Kubb, driewielerkoers, wielerwedstrijden, kermisattracties, koffienamiddag, showavond maar ook het eierwerpen staan dit jaar terug op het programma. Op vrijdag komt er voor het eerst een kinderdiscoshow gevolgd door een afterwork met diverse DJ’s. 

Op 19 juli trakteert ondernemend Kuurne met een Santé Congé op het Marktplein. Kom samen met Unizo Kuurne klinken op een zomer, geniet van babbels en dj’s zorgen voor een extra portie sfeer.

Op 14 augustus wuift Orde van de Ezel het groot verlof uit met ‘Kuurne Balkt’ onder de klokkentoren van Sint-Pieter. Op 30, 31 en 1 september viert Sente kermis met onder meer Discobar Galaxy en de Sint-Katrienrit.

Zondag 18 augustus wordt terug een hoogdag voor Kuurne. Dan vindt de Grootste Kuurnse Rommelmarkt van de Ommeganckgezellen plaats in de centrumstraten. Misschien tik je dit ene tweedehands hebbedingetje op de kop waar je al jaren naar op zoek was? 

Op 31 augustus organiseren de Ververieders opnieuw de 12 uren van Kuurne op de renbaanpiste. Proef het stof van de paardenrenbaan en geniet van de unieke sfeer op de fiets en naast de fiets. 

partners poseren bij zandbak

Festivalzomer 

Heel wat externe partners zorgen voor de kers op de taart van #kuurnezomert. Dit weekend werd de aftrap gegeven van het open air festival Obscuur rond site Sabbe.  

De Vlasroterij Sabbe vormt voor het tweede jaar op rij het decor voor zomerbar Roots. De zomerbar opent van 5 juli tot midden september, telkens van woensdag t.e.m. zondag.  Geniet van een glaasje en een warme snack op deze erfgoedsite tijdens je wandeling of fietstocht. Ook kinderen zijn van harte welkom. Nieuw dit jaar is een spantent en tipi’s als bescherming tegen de zon en (mot)regen. Ze organiseren ook een aantal extra activiteiten.

Op 13 juli tovert het team van PLatse Doen de site van De Vlaskouter opnieuw om tot een groots Kuurns muziekfestival. Dit jaar is het festival opnieuw gratis. Ballie’s zomershow trapt het festival af met een kindershow. Wat volgt zijn toptributebands: Rondje Doe Maar, Scummy Men, St.Jimmy’s … In de tent geven ze dan weer podiumkansen aan muzikaal talent van eigen bodem. 

Ook Road Rock nestelt zich opnieuw in Kuurne op De Vlaskouter op 30 en 31 augustus met grote namen en een paradijselijke festivalsfeer. Op vrijdag kan je terug gratis genieten van opkomend talent gevolgd door de ultieme partycoverband Les Truttes. De tweede dag praat William Boeva een aantal kleppers aan elkaar: Black Leather Jacket, Hideous en Millionaire, Zornik, Trixie Whitley en last but not least Helmut Lotti. 

jan bellenman

Op pad door Kuurne

Het Vlaspark is zeker ook een bezoekje waard. Een nieuwe toegangsweg aan parking Damier nodigt iedereen uit om te genieten van het groen. Onderweg kom je 9 historische figuren tegen. Ze vertellen je elk het verhaal van een eeuw van Kuurne. Vind abt Piet, boerenmeisje Oshin ... in en rond het Vlaspark en scan de QR-code. In een filmpje komen de figuren helemaal tot leven en nemen je ze mee naar een ver vervlogen Kuurne.

Ook de bibliotheek zoekt deze zomer feestelijke speurneuzen voor ‘Zoektocht van Vlieg’.  Ga samen met je familie en vrienden op speurtocht rond de bib met het thema ‘Proef jij wat ik proef?’. De opdrachten vind je in en rond de bib. Als je alles hebt opgelost, belonen we de kids met een leuk kadootje. Extra leuk dit jaar is dat je ook nog eens kans maakt op een prijs als je aan verschillende zoektochten in de regio deelneemt. 

Wie niet uitgespeeld raakt op het Marktplein, kan terecht op één van onze 21 (wijk)speelzones verspreid over onze gemeente. Bracht je het vernieuwde ’t Stik in de Seizoenwijk al een bezoekje? Het overzicht vind je op www.kuurne.be/speelpleintjes.

Gezellig picknicken in het groen of terwijl de kinderen spelen? Ook dit kan. Je vindt de felle picknickbanken verspreid over onze gemeente. In het Vlaspark vind je een openbare bbq.

Kuurne op de kaart

Kuurne lanceert deze zomer opnieuw de jacht op ‘dE ZEteL’. De zetels zijn een uniek hebbeding met een gepersonaliseerde Kuurnse knipoog, droedel of spreuk. We plaatsen de unieke strandstoelen vier keer telkens op een bepaalde locatie in de gemeente. We publiceren een foto op onze sociale mediakanalen en vragen om een bepaald voorwerp mee te nemen. Wie het snelst de locatie achterhaalt en met het voorwerp in onze zetel plaatsneemt, wint ‘dE ZEteL’. Alleen echt ezels kunnen deelnemen. We zorgende opnieuw voor zeven nieuwe ontwerpen, ook benieuwd? 

Wie zich vaak duurzaam verplaatst in Kuurne, kan nu ook de fietstas ‘(t)rapper dan een ezel’ kopen in onze dienstverleningspunten. De unieke fietstas kost 33 euro, zo lang de voorraad strekt. 

We bieden ook opnieuw oude postkaarten ‘groeten uit Kuurne’ te koop aan. Ontdek 9 verschillende vintage kaarten met oude sfeerbeelden van o.a. de Tramstatie, de vlasnijverheid, de kiosk, mini-golf en aantal collages. Verras een vriend, familielid of kennis met een warme groet uit Kuurne. De kaarten worden te koop aangeboden in onze dienstverleningspunten en De 3 Wijzen voor de democratische prijs van 1 euro, zolang de voorraad strekt!

Veiligheid

Ook veiligheid en sensibilisering is van belang bij extreme weersomstandigheden. De gemeente ontwikkelde een hitte- en ozonplan om risicopersonen (jonge kinderen, ouderen, sociaal geïsoleerden) te beschermen wanneer de temperaturen langdurig de hoogte ingaan. Ook bij onweders. Onze diensten staan paraat. Wie op vakantie vertrekt, kan woningtoezicht aanvragen bij politiezone Vlas. 

Info

Een volledig digitaal overzicht vind je op www.kuurne.be/kuurnezomert. Deze week valt het magazine INFOKuurne in elke Kuurnse brievenbus met de volledige waaier aan activiteiten.