Kuurnse hymne voor 900 jarig bestaan

Gepubliceerd op Woensdag 04 januari 2023
Kuurnse hymne

De gemeente Kuurne heeft voortaan een officiële hymne. Deze werd gecomponeerd door de Kuurnse componist José Wylin. “ De hymne is er gekomen op vraag van de burgemeester, zowat drie jaar geleden. Eerst dacht ik dat hij bedoelde om een lied te schrijven dat door iedereen kon worden meegezongen. Hij verkoos echter een louter orkestrale versie.

In België heeft de stad Antwerpen een eigen hymne, de stad Schaarbeek en de Provincie Limburg. Zeldzaam is het zeker. Maar de gemeente koos niettemin om een eigen hymne te maken. Burgemeester Francis Benoit: “ De inwoners zijn trots op hun gemeente. Dit wordt baak geuit via onze bijnaam de ezels. En een leuk ezelslied wordt vaak gezongen. Jacques Neyrinck lanceerde dit destijds door het telkens te zingen. Ondertussen waren er ook al andere ontstaan via Soupapke en Herman Defoort. Maar een officiële hymne bestond niet. Bedoeling is dat dit bij vele evenementen 900 jaar Kuurne wordt afgespeeld maar ook op officiële momenten, ceremoniën, sportevents, herdenkingen,… En voor altijd. De muziek moet bij elke Kuurnenaar op den duur herkend worden als onze hymne. Er is geen tekst bij , maar dit stimuleert misschien de creativiteit. We staan open hiervoor.

Een hymne is een verheven lofzang of loflied op een bepaald onderwerp (zoals een land,  of een gebeurtenis zoals de Olympische Spelen, champions league, EK, …). Dus passend voor een gemeente.

De hymne is voor de eerste keer te horen op het openingsconcert van Moed en Vlijt. Een organisatie van het gemeentebestuur als opener van het 900 feestjaar. Maar ook zondag op de volksreceptie aan de Sint-Pieterskerk. Dirigent Victor Herman: “ Het is een mooie hymne. Filmisch. Componist José Wylin componeerde deze op maat van onze harmonie.”

Componist José Wylin: “ De eerste versie zal inderdaad live worden gespeeld door Moed en Vlijt. De tweede versie heb ik zelf via digitaal gesampelde instrumenten opgenomen. Een studiotechnicus uit Zwitserland heeft die dan digitaal gemasterd, zodat ze overal kan worden. De harmonie kan nu eenmaal niet altijd aanwezig zijn… Zelf droomde ik van een versie voor een symfonisch orkest maar begrijp dat dit budgettair voor onze gemeente te hoog gegrepen is.

Burgemeester Francis Benoit is alvast benieuwd naar de reacties. “Ik ben ervan overtuigd dat vele mensen het graag zullen horen. Het zal wel wat werk vragen van onze diensten communicatie, vrije tijd om het ook op vele plaatsen te laten weerklinken. We gaan ook verenigingen, scholen vragen het actief te gebruiken. We hebben immers de digitale versie die overal kan afgespeeld worden. Het beklemtoont onze identiteit als Kuurne. Trots ezel en Kuurnenaar te zijn.”

In het kader van 900 jaar Kuurne hangen we ook veel bevlagging: van wimpellijnen tot pins en 900-vlaggen. Het meest opvallende wordt wellicht drie grote doeken aan onze drie kerken in onze drie kernen Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sint-Katharina. Iedereen die onze gemeente passeert, zal weten dat we 900 jaar bestaan. De eerste werd vandaag gehangen aan de klokketoren van Sint-Pieter. Daar start namelijk het feestjaar met het openingsconcert en de volksreceptie. Heel binnenkort volgen Sint-Katharina en Sint-Michiel. Met meer dan 50 activiteiten wordt het een druk maar ook een leuk jaar dat gezien mag worden. Een overzicht vind je op www.900jaarkuurne.be.

Info

Hymne

Beluister de hymne