Noodnummers

affiche noodcentrale Kuurne

De noodcentrale: de juiste teams

Als je in nood bent, bel je naar het noodnummer 112 voor dringende hulp van brandweer en/of een medisch team of naar 101 voor dringende politiehulp. Je geeft de nodige informatie aan een operator of calltaker in een noodcentrale. Op basis daarvan bepalen zij welke soort hulp je nodig hebt en sturen zij een medisch team, de brandweer en/of de politie om je te komen helpen. Lees meer veelgestelde vragen over de noodnummers in BelgiĆ« via de website van het noodnummer 112.

affiche met advies voor het bellen naar de noodcentrale

De noodcentrale: waar, wat en wie

Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden. Probeer voor je de noodcentrale belt de waar, wat en wie te weten te komen: de juiste locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn.

Nog enkele tips

  • Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtrij te staan.
  • Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hang dan niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Zo is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.
  • Bij grootschalige rampen bellen verschillende mensen naar de noodcentrales. In dat geval, zal een operator je enkel vragen om bijkomende bruikbare informatie. Als je niet meer informatie hebt, mag je inhaken als de operator je zegt dat je mag inhaken. Zo zijn de telefoonlijnen in de noodcentrales sneller terug vrij om andere noodoproepen aan te nemen.

Meer info over bellen naar de noodnummers.