Foodtrucks

Misschien ben je een hobbykok en wil je in bijberoep met een foodtruck feestjes opvrolijken? Of ben je al een gevestigde horecazaak en wil je een graantje meepikken op de festivalweides met je eigen foodtruck? Tegenwoordig vind je ze overal, de foodtrucks. Maar hoe begin je er aan? En welke toelatingen heb je allemaal nodig? 

  1. Voor het uitbaten van een foodtruck val je in de categorie van ‘ambulante handel’ en heb je een geldig ondernemingsnummer nodig die geregistreerd staat bij de KBO. 
  2. Het lijkt een evidentie, maar verlies dit aspect zeker niet uit het oog. Moet je nog een bijkomend rijbewijs halen om met je foodtruck rond te toeren, dan moet je er ook rekening mee houden dat dit de timing van de start van je onderneming kan beïnvloeden. 
  3. Check of je alle vergunningen hebt.

Met een foodtruck heb je een machtiging ambulante handel nodig (de zogenaamde leurkaart). Je hebt voor iedereen die in je foodtruck werkt, inclusief jezelf, een dergelijke leurkaart nodig. Je kan deze machtiging eenvoudig aanvragen bij jouw ondernemingsloket.

Voor het opvrolijken van feestjes aan huis bij particulieren heb je geen leurkaart nodig wanneer de particulier vooraf bij jou de dienstverlening bestelde.

Verder heb je ook een vergunning nodig van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) omdat je met etenswaren zal werken. Zal je je voorbereidingen vanop een andere plaats doen dan je foodtruck, dan moet je ook hiervoor een toelating aanvragen bij het FAVV.  Schenk je ook alcoholische dranken? Dan moet je bij de gemeente waar je woonachtig bent of je maatschappelijke zetel gevestigd is  hiervoor een vergunning aanvragen.  

Verder ben je verplicht om jaarlijks je gas- en elektriciteitsinstallatie te laten keuren.

Wens je meer info omtrent het starten met een foodtruck? Dan raden we jou aan om alvast deze info door te nemen.

STANDPLAATS

Voor een standplaats op de openbare weg of op de wekelijkse markt heb je de toelating van de gemeente nodig. Voor een standplaats op privéterrein dien je het akkoord van de eigenaar van het terrein alsook van de gemeente te hebben.

Je kunt hiervoor terecht bij de dienst ondernemen.