Leiemonument

Het Leieslagmonument dat vlakbij het jaagpad ter hoogte van site Verschaeve ligt, herinnert ons eraan dat op die plek in mei 1940 de Slag bij de Leie werd gevochten.

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger België binnen. Wat volgde was een razendsnelle opmars van de Duitsers die 18 dagen duurde. Tijdens deze Achttiendaagse Veldtocht drongen de Duitsers alsmaar dieper België binnen tot ze op vrijdag 24 mei 1940 aan de oevers van de Leie stonden. Het Twaalfde Linieregiment verschanste zich achter de Leie maar ze konden de Duitsers ondanks hevig verzet niet tot stilstand brengen. 2500 Belgische soldaten sneuvelden in deze strijd, de Slag aan de Leie, die dus op Kuurnse bodem gestreden werd. Na deze veldslag werd het voor de Belgische regering duidelijk dat zonder hulp van de geallieerde troepen verder vechten geen zin meer had. België gaf zich over en werd daarmee bezet gebied onder het Duitsland van Adolf Hitler.

Locatie: jaagpad ter hoogte van Lt.-Gen. Gérardstraat 46, 8520 Kuurne

Leiemonument herdenking slag aan de Leie

Wist je dat?

…  In Kuurne niet alleen het Leieslagmonument herinnert aan de Leieslag? Ook een reeks straatnamen verwijzen ernaar: de Twaalfde Liniestraat, de Lt.-Gen. Gérardstraat, de Veldmaarschalk Montgomerystraat en de Generaal Eisenhowerstraat. Het Twaalfde Linieregiment van het Belgisch Leger dat de Duitsers staande probeerde te houden in o.a. Kuurne werd geleid werd door Luitenant-Generaal Ivan Gérard. Veldmaarschalk Montgomery en Generaal Eisenhower waren als opperbevelhebber van respectievelijk de geallieerde legers en het Amerikaans leger dan weer spilfiguren bij de uiteindelijke overwinning op het naziregime.

… de balans op Kuurns grondgebied verschrikkelijk was: 106 Belgische militairen, 45 Duitse militairen, 1 Engelse militair, 2 Kuurnse inwoners en 6 vreemde vluchtelingen sneuvelden tijdens de beschieting

… na de slag aan de Leie 80 Kuurnse soldaten als krijgsgevangene naar Duitsland werden overgebracht

Meer weten

Neem contact