Kuurne is een van de vijf steden en gemeenten die met Leiedal samenwerken aan het VIPS-project. Het doel: een efficiënte aanpak ontwikkelen in omgevingshandhaving om de biodiversiteit in stand te houden en de droogteproblematiek tegen te gaan. Het project omvat onder meer de her-aanplanting van bomen, de aanleg van groenbuffers en groenschermen, ontharding en bronbemaling (grondwaterbeheer). Het zorgt voor veel meer controle en past in de gewestelijke handhavingsprioriteiten.
VIPS-project
VIPS staat voor Vergunningsvoorwaarden lnventariseren, Proactief opvolgen en Sensibiliseren. Het project houdt een systematische inventarisatie en prioritering van de vergunningsvoorwaarden in. Momenteel ontbreekt het aan systematiek in de oplijsting en opvolging van die voorwaarden, en dus ondergraaft de versnipperde aanpak het beleid. Daarom ontwikkelen we een gedetailleerd proces voor proactieve opvolging, sensibilisering en lokale en intergemeentelijke kennisopbouw.
Leiedal zal haar kennis rond bestuurlijke handhaving verdiepen met een opleidingssessie. Daarin zetten we in op de drie strategieën: nalevingsbevordering, nalevingstoezicht en herstel en bestraffing. Voor de uitvoering van dit pilootproject krijgt de intercommunale 60.000 euro subsidie van het Departement Omgeving. Vlaanderen wil de steden en gemeenten daarmee aansporen om een actiegericht lokaal handhavingsbeleid uit te werken.
Vlaamse actie op gehandhaafd terrein
De Vlaamse overheid ondersteunt gemeentelijke pilootprojecten omtrent de handhaving van specifieke schendingen die aansluiten bij drie gewestelijke handhavingsprioriteiten: de stikstofproblematiek, de instandhouding van de biodiversiteit en de droogteproblematiek. In 2022 heeft de minister een budget van 460 000 euro vrijgemaakt voor de financiering van 16 pilootprojecten. Een groep van gemeenten, steden en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden rolt nu een handhavingstraject uit. De projecten zijn een lokale vertaling van prioriteiten waarop ook de gewestelijke omgevingshandhavers (VLM, VMM, ANB, AHH) inzetten, en er zal interbestuurlijk worden samengewerkt. lntergemeentelijke samenwerkingsprojecten krijgen een hogere subsidie.
De pilootprojecten worden een leerproces voor alle lokale besturen, gewestelijke handhavers en inspectiediensten. Het resultaat zal een significant verhoogde inzet op het terrein zijn rond de drie prioriteiten. Er zullen tools, voorbeeldaanpakken en inzichten worden ontwikkeld voor de verdere uitrol van omgevingshandhaving in Vlaanderen. Zo krijgen de aanbevelingen voor handhaving door lokale besturen uit het Omgevingshandhavingsprogramma al meteen vorm.
De projecten lopen tot 31 juli 2024.
Misschien heb jij als inwoner van de gemeente bouw- of verbouwingsplannen. Weet dan dat je voor werkzaamheden aan of rond je huis misschien een omgevingsvergunning moet hebben. Die is bedoeld om de leefomgeving te beschermen en ervoor te zorgen dat alle ontwikkelingen volgens de regels van de kunst gebeuren. Want de voorschriften zijn er niet zomaar. Een omgevingsvergunning is cruciaal voor de steden en gemeenten om goed te kunnen plannen en over de kwaliteit te waken. Een kwalitatieve, gezonde en duurzame leefomgeving is in het belang van iedereen.
Een omgevingsvergunning - vroeger spraken we van een bouwvergunning - is een officiële toestemming die de lokale overheid je geeft om bepaalde activiteiten uit te voeren die van invloed kunnen zijn op de fysieke omgeving. Dat kan gaan van het bouwen van een nieuwe woning tot het kappen van bomen of het uitvoeren van ingrijpende renovaties aan een bestaand gebouw. De vergunning is bedoeld om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden voldoen aan de geldende bouwvoorschriften, milieuwetten en stedelijke planningsregels.
Belang
Omgevingsvergunningen zijn niet zomaar een set regeltjes: ze zijn van vitaal belang om verschillende redenen. Ten eerste beschermen ze de leefomgeving. Met een vergunning voorkomen we ongeplande ontwikkelingen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, het landschap of de levenskwaliteit van de gemeenschap: niemand wil plots een flat of een windmolen in de tuin van de buren. Omgevingsvergunningen gaan ook over veiligheid. Ze zorgen ervoor dat projecten voldoen aan de bouwvoorschriften en veiligheidsnormen en verminderen zo dus het risico op ongelukken.
Voorwaarden
Als je een omgevingsvergunning aanvraagt, kan de gemeente specifieke voorwaarden opleggen. Het hangt af van het type werkzaamheden en de lokale regelgeving. Ze worden niet altijd opgelegd, maar het is jouw verantwoordelijkheid om alert te zijn voor eventuele aanvullende eisen.
“Let erop dat je werkzaamheden steeds in overeenstemming zijn met de geldende wetten en regels, en dan zit je goed.
Wat telt, is dat je de voorwaarden nauwgezet opvolgt. Als je dat niet doet, kan het leiden tot een handhavingstraject met bestuurlijke of gerechtelijke procedures en eventuele geldboetes. Voorkom deze juridische en financiële gevolgen dus liever en leef de voorwaarden meteen goed na.
Naleving
Met het pilootproject VIPS (Vergunningen Informatie en Proactieve Samenwerking), opgestart in samenwerking met intercommunale Leiedal en de gemeente, willen we alle vergunningen met specifieke voorwaarden proactief opvolgen: we zullen de vergunningsvoorwaarden dus effectiever handhaven en erop toezien dat de regels worden nageleefd. Met het oog op de droogteproblematiek en biodiversiteit kijken we met name naar verharding en groenaanleg. Goede afspraken maken goede vrienden, en daar wordt iedereen beter van.