St.-Michielskerk

Sint-Michielskerk aan het Marktplein

De Sint-Michielskerk is de hoofdkerk van Kuurne en tegelijkertijd ook de oudste kerk. De eerste vermelding van de kerk dateert van 1146. De allereerste kerk was in hout opgetrokken. Later werd de houten kerk vervangen door een stenen kerk in Romaanse stijl. Bij de stenen kerk lag ook een ommuurd kerkhof. Ook de stenen kerk werd – na talrijke oplappingswerken – uiteindelijk weer afgebroken in 1876. Het gebouw dat je vandaag ziet, dateert van 1878 en is opgetrokken in neogotische stijl door architect Arthur Croquison.

In haar bijna 900-jarige bestaan, maakte de kerk veel geschiedenis mee.

 

Wist je dat?

… de Sint-Michielskerk ten tijde van de godsdienstoorlogen eind 16de eeuw geplunderd werd door bosgeuzen, dat de pastorie werd leeggeroofd en dat de pastoor werd vermoord?

… de toren van de kerk tijdens de Negenjarige Oorlog (waarbij Lodewijk XIV met zijn Frans leger de Zuidelijke Nederlanden binnenviel) door de Fransen als uitkijkpost op de omgeving werd gebruikt?

… de Sint-Michielskerk als gevolg van de Franse Revolutie van drie klokken werd beroofd en gesloten werd om de kerk te gebruiken als paardenstal?

… de Sint-Michielskerk tijdens zowel WO I als WO II zwaar onder vuur genomen werd?

Locatie: Marktplein 2, 8520 Kuurne