Kunst in Kuurne

Het kleine Kuurne bracht enkele grote kunstenaars voort: Evariste Carpentier, Michel Depypere, André Deroo, Ever Meulen en niet te vergeten Nesten.

Evariste Carpentier (1845-1922)

Het oeuvre van deze schilder evolueerde van romantisch naar impressionistisch. Inspiratie vond de schilder in historische onderwerpen, het boerenleven en het landschap. Werken van Carpentier zijn te bewonderen in het Kuurnse gemeentehuis, maar ook in Kortrijk, Mechelen, Namen, Antwerpen tot zelfs in Triëste en Montpellier. De kunstenaar genoot dan ook internationale aanzien.

Op het plein voor het gemeentehuis van Kuurne staat een borstbeeld van de kunstenaar, ontworpen door Rik Vermeersch.

Michel Depypere

Deze kunstenaar is vooral bekend als landschapsschilder. In de voetsporen van Saverys ontpopte hij zich tot één van de sterkste Leieschilders van zijn generatie. Werken van hem zijn te bewonderen in gemeentehuis van Kuurne, La Louvière, Doornik en Kortrijk.

André Deroo (1933-1997)

De werken van Deroo kennen een zeer eigen stijl die een plaats krijgen binnen de sterke Belgische surrealistische stroming. Op latere leeftijd kreeg zijn oeuvre een neiging naar het hyperrealisme en neoromantiek. Werken van Deroo vind je in de musea van Kortrijk, Oostende en Maastricht en … in het gemeentehuis van Kuurne.

Nesten (1946 - 2018)

ik Delneste, beter bekend als Nesten was een cartoonist gespecialiseerd in het tekenen van karikaturen van bekende personen.

Nesten volgde de opleiding sierkunsten in het VTI in Kortrijk. Hij schilderde aanvankelijk heel wat feestelijke toestan­den op vensters en panelen. In 1969 begon hij voor de kranten te werken (karikaturen voor de sportredactie van Het Volk, De Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg). Nesten illus­treert nog tal van boeken in België en Nederland. Hij is overal bekend voor zijn optredens als karikatuurschilder op alle mogelijke feesten en bijeenkomsten en in de Tour de France. Hij was medewerker aan tv-programma's op VRT en VTM.

In 1987 en 1989 won hij de erepenning op de Karika­turale in Hoeilaart. In 1988 was hij de beste cartoonist op "Vlaanderen leeft", in 1988 kreeg hij de beker van het Ministerie van Cultuur, in 1991 kreeg hij als karikaturist de Nominatie op "Flanders Tech­nology". Nesten vierde in 1992 zijn 500.000ste live-portret op een feest in het Casino van Oostende.

www.nesten.be

Ever Meulen (1946)

Ever Vermeulen studeerde Grafische Kunsten aan het Sint-Lucas Instituut te Gent en te Brussel. Hij begon zijn grafische loopbaan in 1970 bij het weekblad Humo met humoristische portretten van popvedetten. Weldra volgden vele omslagtekeningen en illustratries in 12 stijlen en 13 technieken.

In 1978 reisde hij naar Amsterdam met een hele serie striptekeningen voor Muziekkrant OOR, naar Italië en naar Anderlecht. In1980 begon hij met fraaie Humo-omslagtekeningen en later volgden onder meer platenhoezen voor Telex en een boekomslag voor de Club des Directeurs Artistiques. De reeks reclametekeningen voor het Gemeentekrediet van België werd bekroond met een Silver Pub Award, in 1983 ontving Humo de Gold Award voor de omslag van “de paus in Polen” en ook de cover voor het Amerikaanse tijdschrift Raw krijgt een Certificate of Design Excellence.

Vanaf 1984 stelde Ever Meulen tentoon in London, Liverpool, Angoulême, New York, Genève, Amsterdam, Lyon en Turku.

Wist je dat?

… Ever Meulen de ontwerper is van de trofee van de Gouden Uil literatuurprijs?

… Ever Meulen de allereerste Kuurnse Cultuurprijs won?

Locatie:

In het gemeentehuis van Kuurne zijn enkele werken van deze kunstenaars te bewonderen. Wil je die van naderbij bekijken? Maak dan een afspraak.

Borstbeeld Carpentier: plein voor gemeentehuis