Hevige rukwinden kunnen verwoestend zijn en veel schade aanrichten. Als het weerbericht waarschuwt voor een storm, kan je allerlei maatregelen nemen om schade te voorkomen. Ook bij een onverwachte storm, is het nuttig dat je geïnformeerd en voorbereid bent. Zo kan je met enkele preventieve maatregelen de schade beperken.
In Kuurne blijf je best weg uit het Vlaspark, Groene Long, Heulebeekdomein, Sportpark en gebieden met veel bomen.
Voorzorgsmaatregelen
- Controleer of er geen dakpannen los zitten
- Reinig jaarlijks je dakgoten
- Maak je (bovengrondse) stookolietank vast.
- Laat regelmatig je schoorsteen controleren (risico op instorting)
- Plaats een centrale overspanningsafleider, om jouw elektriciteitsnetwerk tegen een blikseminslag te beschermen.
Storm op komst?
Afvalophaling
Is er een afvalophaling? Zet je afval zo laat mogelijk buiten of wacht tot de volgende ophaling.
- Bind papier & karton samen met een stuk touw of stop het in een gesloten kartonnen doos.
- Reken niet op een zware zak of doos om ander afval te verzwaren. Het kan zijn dat deze eerder worden opgehaald. Zet je afvalzak op een plaats die zo veel mogelijk beschut is van de wind.
- Blijf binnen en ga enkel naar buiten als het echt moet
- Schakel radio, televisie en andere elektronische apparaten uit
- Luister naar het weerbericht via een radio op batterijen of je gsm
Als je absoluut naar buiten moet tijdens een storm:
- Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd trajecten door een bos
- Rijd niet op wegen die onder water staan
- Parkeer je voertuig niet in de nabijheid van bomen
- Probeer te schuilen in het dichtstbijzijnde gebouw
- Schuil nooit onder een boom bij hevige wind
- Vermijd om elektrische snoeren op de grond aan te raken want ze kunnen onder stroom staan
Hulp nodig?
Dringende hulp van de brandweer (mensen in levensgevaar)
Bel het noodnummer 112 of gebruik de app 112 BE (https://www.112.be/nl/app) enkel bij levensgevaar.
Voorbeelden: gevaar op openbare weg (boom op de weg, losgeraakte dakpannen en stenen, instortingsgevaar, incident met gewonden)
Niet-dringende hulp van de brandweer (geen mensen in levensgevaar)
Surf naar het e-loket www.1722.be of bel het nummer 1722.
Via het e-loket komt je aanvraag direct in de meldkamer van de brandweer terecht. Je moet dus niet meer wachten tot een operator je te woord staat op het nummer 1722.
BELANGRIJK - Gebruik het e-loket niet voor: een omgevallen boom in de tuin, schade aan je tuinhuis, hagelschade aan je voertuig of een stroompanne.
Heb ook geduld: bij noodweer krijgt de brandweer tientallen gelijktijdige oproepen. Meermaals terugbellen naar de hulpdiensten of je melding opnieuw aanmaken heeft ook geen enkele zin. De brandweer voert alle opdrachten uit in functie van prioriteit.
Schade maar geen brandweerhulp nodig …
Als je schade hebt maar er geen brandweerhulp nodig is, gebruik je het noodnummer 112, het nummer 1722 of het e-loket NIET.
In dat geval contacteer je een vakman (loodgieter, dakwerker, ...) of herstel je de schade zelf nadat de storm is gaan liggen en de omstandigheden veilig zijn.
Lees meer over het takenpakket van de brandweer en de tarieven:
Kelder onder water
Je kan de hulp van de brandweer inroepen voor het leegpompen van een kelder. Hou er rekening mee dat de brandweer pas vanaf 5 à 10 centimeter water kan pompen. Geef bij je melding duidelijk de grootte van de kelder (aantal m²) en de diepte (hoogte) van het water mee. Op die manier kan de brandweer inschatten met welk materiaal ze ter plaatse moet komen.
Heb geduld: bij noodweer krijgt de brandweer tientallen gelijktijdige oproepen. Ondanks ze met verschillende ploegen op de baan zijn, kunnen ze niet overal gelijktijdig aan het werk. Meermaals terugbellen naar de hulpdiensten heeft ook geen enkele zin. De brandweer voert alle opdrachten uit in functie van prioriteit.
Het leegpompen van je kelder bij wateroverlast/noodweer is in de hulpverleningszone gratis. Staat je kelder door een interne oorzaak (breuk of lek na de watermeter) onder water? Ook hier zal de brandweer je komen helpen. Voor deze interventie zal een factuur volgen. Je kan natuurlijk ook beroep doen op een aannemer om de kelder leeg te pompen. Neem bij deze situaties dus zeker ook contact op met je verzekeringsmaatschappij.
Boom op je huis
De brandweer zal altijd ter plaatse komen om het gevaar weg te nemen. Zo zal de brandweer een boom die tegen je huis ligt naar beneden halen. Of een boom omzagen die op je huis dreigt te vallen.
Heb geduld: bij noodweer krijgt de brandweer tientallen gelijktijdige oproepen. Ondanks ze met verschillende ploegen op de baan zijn, kunnen ze niet overal gelijktijdig aan het werk. Meermaals terugbellen naar de hulpdiensten heeft ook geen enkele zin. De brandweer voert alle opdrachten uit in functie van prioriteit.
Een boom of tak die op je privé eigendom al op de grond ligt, kan geen verder gevaar tot vallen veroorzaken. Je kan dus niet verwachten dat de brandweer deze boom of tak verder komt opruimen of je inrit vrij komt maken. Dit doe je zelf, eventueel met behulp van een professionele aannemer zoals een boomzager, tuinaannemer of opruimingsfirma. De brandweer zal ook het openbaar domein vrijmaken of veiligstellen van omgevallen bomen of weggewaaide voorwerpen.
Schade aan dak / dakpannen weg
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen. Als er nog pannen naar beneden dreigen te vallen, zal de brandweer eveneens ter plaatse komen om de situatie te beveiligen en het gevaar weg te nemen. De brandweer is natuurlijk ook geen klusjes- of hersteldienst. Het is niet de taak van de brandweer om enkele verschoven dakpannen terug te leggen, je glazen koepel te herstellen of je dakgoot vrij te maken. Voor deze opdrachten doe je bij voorkeur beroep op vrienden, kennissen of een professionele aannemer.
Als er door storm een groot deel van je dak weggewaaid is, zal de brandweer ter plaatse komen om gevaar van vallende voorwerpen weg te nemen en verdere (water)schade te beperken. In de meeste gevallen zal de brandweer een speciaal dekzeil over het gat spannen.
Heb geduld: bij noodweer krijgt de brandweer tientallen gelijktijdige oproepen. Ondanks ze met verschillende ploegen op de baan zijn, kunnen ze niet overal gelijktijdig aan het werk. Voor het toedekken van daken is meestal een ladderwagen of hoogtewerker noodzakelijk. De brandweer heeft maar een beperkt aantal van dergelijke voertuigen. Meermaals terugbellen naar de hulpdiensten heeft ook geen enkele zin. De brandweer voert alle opdrachten uit in functie van prioriteit. Hou er rekening mee dat de brandweer vaak niet (meer) ter plaatse komt voor het terugleggen van enkele dakpannen.
- Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Hij/zij zal al je vragen beantwoorden en je helpen om de procedure op te starten om het schadegeval te regelen.
- Neem foto’s van de beschadigde plaatsen: ze kunnen nuttig zijn voor je verzekeringsdossier.
- Informeer je of het Rampenfonds in jouw situatie zal tussenkomen.
Hulpverleningszone Fluvia stelt aan particulieren en verenigingen uit haar werkingsgebied op de recyclageparken gratis zandzakjes ter beschikking om zich te wapenen bij aangekondigd noodweer.